Wereldkampioenschap Gran Fondo in Poznan Polen

Dit voorjaar zijn 7 UCTB renners erin geslaagd om zich te plaatsen voor het WK Gran Fondo: Niels Merckx, Yannick De Witte, Pascal Ryckaert, Peter Verstraete, Kristof Vanderheyden, Gunther Vogels en Vladi Pokobova.

Op Zondag 1 September 2019 maakten onze renners zich dan ook klaar om dit prestigieuze WK te betwisten. Dit jaar was het strijdtoneel een biljardvlakke omloop in Poznan, Polen. De vlakke omloop maakte de favorieten vooral heel erg zenuwachtig en liet de iets mindere goden dromen van een stunt waardoor het een zeer onvoorspelbaar WK beloofde te worden.

Om exact 9u vertrok de eerste categorie, met Niels en Yannick aan de start. 7 minuten later was het aan Pascal en nog eens 14 minuten later aan Peter, Kristof en Gunther. Vladi zou als laatste UCTB’er starten in de vrouwen categorie.

In de categorie 19-34 reden al snel 8 renners weg uit het peloton. Niels had de vlucht gemist en probeerde in eerste instantie enkele keren zelf het gat te dichten, maar kreeg telkens renners mee die niet instaat waren om over te nemen. Aangezien het over een kleine groep ging en er in het peloton nog steeds hoge snelheden werden gehaald, was er lange tijd toch niet echt paniek. Pas wanneer de vluchters stillaan uit het zicht verdwenen probeerde sommige landen zich wat te organiseren. Eerst waren het de Noren die de snelheid in het peloton hielden, maar iets later waren het vooral de Belgen die het tempo echt de lucht in joegen. Niels was in deze pogingen enorm aanwezig en ook Yannick probeerde zo goed mogelijk zijn steentje bij te dragen. Maar deze pogingen om structuur in de achtervolging te brengen droegen nooit ver.

Toen halverwege koers de voorsprong van de vluchters meer dan 2 minuten bedroeg, werd er dan ook niet meer gekoerst voor de eerste maar pas voor de negende plaats. Verschillende keren werd het peloton toen uit elkaar gereden door waaiers en Yannick en Niels zaten telkens vooraan. Maar toen er een groep echt wegreed zat Niels iets te diep en kon Yannick zijn wagonnetje nog net aanhangen. Door het missen van 2 bevoorradingen was Yannick echter wel zonder brandstof geraakt en moest hij alsnog de 2e groep laten gaan. Ondertussen was Niels weer wakker geschoten door het nieuws dat de koplopers veel tijd aan het verliezen waren. Niels reed helemaal alleen vanuit de 4e groep naar de 2e groep tegen meer dan 60km/u! In de laatste kilometer reed er nog een renner weg, maar Niels won wel de spurt voor de 10e plaats. Een bewijs dat hij in super conditie was, maar dat hij enkel de goede vlucht gemist had. Yannick kwam iets later als 80e over de eindmeet.

In de categorie 35-39 was Pascal heel sterk aan zijn koers begonnen, na 45km zat hij dan ook in de eerste groep dat een overblijfsel was van een toen al zwaar uit elkaar gereden peloton. Maar toen sloeg het noodlot toe! Voor Pascal werd er gevallen, hij kon niet meer ontwijken en lag zelf ook op de grond. Toen hij daarna zo snel mogelijk op zijn fiets sprong merkte hij dat hij door deze val ook nog eens platte band had. Op 4 minuten had hij zijn band verwisseld en ook al is dat een vliegensvlugge bandenwissel, 4 minuten dichtrijden was onmogelijk. Én alsof dat nog niet genoeg was werd er na 95km opnieuw gevallen voor Pascal en opnieuw kon hij niet uitwijken en moest hij voor de 2e maal kennis maken met het asfalt. Uiteindelijk kwam Pascal binnen op een 80e plaats in zijn leeftijdscategorie.

In de leeftijdscategorie 45-49 stonden 3 UCTB renners aan de start. Onze berggeit Kristof was vandaag minder in zijn element op dit biljardvlakke parcours. Maar Peter en vooral Gunter hadden er goede hoop op. Deze wedstrijd bleef iets langer gesloten, maar na 60km reden er 6 renners weg uit het peloton en deze zouden weg blijven tot aan de finish. Na 90km reden er nog eens 12 renners weg met daarbij onze Peter. Ook Gunther probeerde zijn wagonnetje aan te hangen, maar bleef hangen op 20m van de achtervolgende groep. Hij kon ze bijna aanraken, maar kon maar niet tot in het wiel geraken en moest zich opnieuw laten inlopen door het peloton. De groep van Peter kon het gat op de koplopers niet dichten, maar bleef wel uit de greep van het peloton. Zo werd Peter knap 12e. Op 40km van het einde reed Gunther uiteindelijk ook nog weg met 3 andere renner en kwam als 22e over de meet. Kristof plaatste zich als berggeit nog mooi in de massasprint en werd nog knap 34e.

Bij de vrouwen werd er behoorlijk zenuwachtig gekoerst, met enkele valpartijen tot gevolg. Vladi bleef gelukkig wel steeds overeind en kwam in de buik van het vrouwen peloton als 19e over de meet.

Op dit tactische parcours heeft UCTB toch andermaal enkele mooie resultaten neer weten te zetten!