Riderman 2019

Voor het 3e jaar op rij zakte onze renners af naar het zwarte woud om er de 3-daagse Riderman te gaan betwisten. UCTB stond er aan de start met een sterk  team. De renners die in Dresden nog de overwinning in het ploegenklassement binnen haalden werden nog extra gesterkt met onze berggeit, Kristof Vanderheyden en onze nieuwe aanwinst Lander Van Uythem.

Op dag 1 werd de traditionele tijdrit betwist. Echte tijdrijders zijn we niet bij UCTB, maar iedereen deed uiteraard zijn uiterste best om de schade te beperken. Kop man Niels Merckx werd 20e op 1:43 van de winnaar. De eindoverwinning werd dus erg moeilijk. Maar Niels startte met het oog op dag succes, Iets wat hem vorig jaar ook gelukt was en de komende dagen kreeg hij daarvoor zijn kansen.

De tweede dag stond de koninginnen rit van 120km en 1850 hoogte meters op het programma. Deze rit begon dramatisch voor UCTB na amper 1km kreeg Kristof VDH al een klapband. en moest hij een hele dag achtervolgen. Op de eerste helling moest Yannick meteen lossen wegens ziekte. En nog een paar kilometer later was de race ook over voor Aaron vanwege een kapot achterwiel.

Onze andere renners reden waarvoor ze waard waren en vooral Niels deed waarvoor hij gekomen was. Nog voor halfweg koers reageerde hij op een aanval van Anthony Spysschaert. Dit seizoen hebben ze elkaar al vaak goed verstaan in de aanval en dat was deze keer niet anders. Op de langste klim van de dag kreeg het duo het gezelschap van drie andere renners. Het draaide goed rond en de vijf gingen samen naar de spurt. Niels zette deze makkelijk naar zijn had en zijn rit overwinning was binnen!

Op de laatste dag bleef de ploeg gespaard van pech en reed iedereen voor wat hij waard was. Onze jonge Vogels was gebrand op revanche na de pech van de dag ervoor en kon dan ook lange tijd in de eerste groep vertoeven. Aaron werd uiteindelijk 60e en 2e junior!

Niels reed opnieuw een zeer attente wedstrijd en zat opnieuw mee in de ontsnapping van de dag. Ook deze keer draaide het goed rond, maar op de laatste klim toonde Tobias Ijs (de uiteindelijke eindwinnaar) zich de sterkste van de groep en reed weg. Hij leek het lange tijd te houden tot aan de meet, maar in de laatste rechte lijn kwamen de achtervolgers nog heel erg dicht. Niels zette zijn spurt op het juiste moment in en kon Tobias nog remonteren en won zo zijn 2e etappe!!!

UCTB kan terugblikken op een zeer mooie Riderman vanwege het individuele succes van Niels Merckx! Maar in de breedte hebben we door pech, ziekte en een lang seizoen niet voldoende op de voorgrond kunnen mee spelen.