Rad am Ring, Nürburgring

Op Vrijdag 27 juli gingen we weer met zijn allen op pad richting Duitsland. Ditmaal bracht de German Cycling cup ons naar een hotelletje in Wiesemscheid, een piepklein gehuchtje op 4 km van de Nürburgring waar 1 dag later de Rad am Ring van start ging. Naast de gewone wielerwedstrijd waar wij aan deelnamen bestaat de Rad am Ring ook nog uit verschillende MTB wedstrijden en een 24-uren wedstijd. Al deze wedstrijden samen in combinatie met het legendarische decor van de Nürburgring, zorgde voor een speciale en erg aangename sfeer. En van die sfeer wilde we toch al eens proeven, dus keuvelde we al eens even rond op het circuit voor de poorten open gingen voor de inschrijvingen. Eenmaal alle nummers opgehaald waren en de plaats van bevoorrading bepaald was, reden we terug naar het hotel.

De volgende morgen kwam dan ook onze gastrenner Pieter Van Den Eynde aan in het hotel, en niet veel later zaten we met z’n vijven (Benny, Kristof VDH, Pascal, Yannick en Pieter) op onze fiets richting Nürburgring, waar er 150 zware kilometers op ons lagen te wachten (3300hm).

Kristof stond zoals gewoonlijk op hete kolen voor de start waardoor we als allereerste in de startbox kwamen te staan. Dit was zeker geen overbodige luxe want na 4 km kwam de eerste steile afdaling gevolgd door de eerste klim van 4 km met een maximum stijgingspercentage van maar liefst 17% en daarom moesten we dus vooraan in het peloton zitten want een eerste schifting zou daar zeker plaatsvinden!

Onze voorspelling kwam uit en na amper 16km was het peloton van 400 renners al uitgedund tot een 60 tal renners die gingen strijden voor de prijzen! En wij? Wij waren allemaal mee! De stress viel dus wat weg. Niemand had zich laten verrassen en vanaf nu was het simpel, vanaf nu moesten we gewoon zo lang mogelijk blijven volgen.

In de 2e ronde werd er opnieuw enorm hard gereden op de klim waardoor het kleine pelotonnetje weer in stukken werd gereden. Kristof, Pascal en Yannick kwamen terecht in het 2e groepje en Pieter in het 3e groepje. Het tempo bleef er wel goed in waardoor de groep van Yannick, Pascal en Kristof elke ronde opnieuw een paar geloste renners uit de eerste groep opraapte en waardoor er achteraan telkens een paar renners de rol moesten lossen.

Pascal voelde dat het niet echt zijn dag was en in de 4e ronde moest hij de groep laten rijden op de klim en gaf iets later op. Ondertussen was Benny bijna aan de finish van de 75km. Benny had vandaag niet echt super benen, maar liet wel even zien dat hij een meester daler is en haalde topsnelheden van maar liefst 104.5km/u in de afdaling (dit is de snelst gemeten snelheid van ons team). Benny finishte op een  197e plaats in het algemene klassement (van de 700 starters) en als 33e in zijn categorie!

In de 5e van 6 ronde voelde Kristof al dat hij de sterkste was van de groep toen hij even door trok op de helling, maar wist dat het nog te vroeg was om alleen op pad te gaan. Een ronde later trok hij wel door toen hij aan de voet van de helling weer enkele meters voor de groep reed. Hij kon deze inspanning mooi doortrekken tot aan de meet waardoor hij 25e werd in het algemene klassement en 3e in zijn categorie! Hierdoor zorgde hij ervoor dat ons team andermaal op het podium vertegenwoordigt was!

Bij Yannick was de kaars stillaan uitgegaan, en hij moest zich beperken tot het volgen van zijn groep. Hij positioneerde zich nog wel heel goed voor de sprint. Maar toen hij moest aangaan kreeg hij krampen in elke mogelijke spier van zijn lichaam waardoor hij als 5e van zijn groep over de meet bolde op een 31e plaats in het algemeen klassement.

Onze gastrenner Pieter had vandaag niet echt een superdag, maar had zich toch goed geweerd in zijn groepje. En was dan ook tevreden met een 54e plaats in het algemene klassement. Al gaf hij achteraf toe dat hij graag bij de eerste 50 had willen eindigen. Ook voor ons was het een zeer aangename kennismaking met onze gastrenner!

De Rad am Ring is geen lachertje! Hoewel ieder van ons volledig afgemat over de meet kwam is de honger groot om volgend jaar terug te komen naar dit enorm mooie evenement!