Granfondo Bourgogne 2019

Ondertussen een weekje verder zijn we goed en wel bekomen van een regenachtige editie van de Bourgogne Cyclo.

Na een troosteloze regendag in de auto kwamen donderdag 5 UCTB renners aan in het verzopen Pont de Vaux. Op de camping stond de challet op ons te wachten en onder het motto klein maar gezellig begon ons weekend Frankrijk. Met een zenuwachtig oog op zaterdag gericht nam iedereen zijn intrek in het huisje en werd het een korte avond en een lange nacht. Vrijdag konden we droog de start en aankomstzone gaan verkennen en maakten we dus een lusje van een tweetal uur rond Viré. Na de middag konden we onze startnummers rustig ophalen waarna we weer naar onze challet trokken om al de fietsen en het materiaal klaar te maken. Wouter, de verzorger van de ploeg, zorgde dat ieders buikje goed gevuld raakte en maakte de vastgelopen beentjes wat losser. Na het overlopen van het bevoorradingsplan en een kort gezelschapspelletje dook iedereen vroeg de veren in om zaterdag topfit aan de start te staan.

 

Zaterdagochtend gaat om 6 uur de wekker en kan iedereen aan zijn ruim ontbijt beginnen, rond 8 uur vertrekken we naar de start en daar staan we flink op de eerste rij, regen of niet, paraat staan we al. Na een klein uurtje regendruppels verzamelen werd dan uiteindelijk het startschot gegeven. Niels, Pieter en Lode startten in het eerste blok, Peter en Kristof stonden enkele rijen verder in het tweede leeftijdsblok te popelen. Vladi startte een tiental minuutjes later in de Medio Fondo.

Op de twee eerste hellingen van de dag werden onmiddellijk wat groepjes gevormd en werd het snel duidelijk wie nog in de spits van de koers zou kunnen meedraaien. Na het eerste uur zat Niels in de spits van de wedstrijd, Pieter, Kristof en Peter in een volgend groepje en Lode in het groepje daarachter. Het lag er glad en gevaarlijk bij maar echt regenen deed het nog niet. Na de eerste 80 kilometer en het leeuwendeel van de hoogtemeters gingen de hemelsluizen open en werkten we de laatste 70 km in de gietende regen af. Niels kon iets voor het 100 kilometerpunt voor de laatste lange klim wegrijden uit zijn groep met een beperkte selectie in achtervolging van eenzame leider Maxime Pirard, deze zouden ze niet meer terugzien maar hij kon wel nog naar een mooie derde plaats sprinten in de scratch en zijn leeftijdscategorie. Peter zou na een valpartij nooit helemaal vooraan raken en reed iets voor de grote groep een kwartiertje na Niels binnen met een 32e plaats in de scratch en een 4e voor zijn leeftijdscategorie. Pieter en Kristof kwamen enkele minuutjes later binnen in een grotere groep met een 59e en 75e plek in de scratch en een mooie 31e en 9e binnen hun leeftijdscategorie. Hekkensluiter voor de ploeg in de Gran Fondo is Lode, hij komt binnen op een 159e plaats algemeen en 68e in zijn categorie. Ondanks startnummer 1 dus als enige niet geplaatst voor het WK in Polen.

Naast de Gran Fondo voor de mannen werd er ook nog een Medio Fondo verreden als kwalificatiewedstrijd voor de vrouwen. Hier startte lone wolf Vladi en reed mooi naar een 5e plaats in het vrouwenklassement en pakte het 2e podium van het weekend voor de ploeg met een 2e plek in haar leeftijdsgroep.

Leuk, gezellig, sterk (en nat) weekend. Bedankt UCTB voor de ondersteuning en Wouter voor de bevoorrading! Op naar de volgende.